Sayfalar

Nasıl bir fotograf makinesi alayım

Amacına bağlı.
Eğer sadece tatillerde kullanıyorsan veya gördüğün şeyleri anı olarak saklamak istiyorsan cebine girebilecek küçük bir fotograf makinesi yeterlidir. Çünkü günümüzde tüm iyi markaların ürettiği makineler oldukça iyi sonuç veriyor. Bas çek veya gör ve çek (point and shoot) fotoğraf makineleri küçük lensli ve sensörleri de küçük. Ama anı fotografı hatta birçok amaç için yeterli.
Yalnız son zamanlarda birçok firma megapixel satmaya başladı. Ufacık sensörü olan bir makineye 12 megapixel yüklemenin çok bir anlamı olduğunu düşünmüyorum.
Bence gidip 6 mp lik bir kamerayı almak yeterli olacaktır.
Çok mp sadece büyük resimden belli kısımları kesip daha küçük fotoğraf elde etmek için kullanılabilir. Ama bu iş için 6 mp de yeterli olur diye düşünüyorum. Zaten karta baskıda insanlar genelde 10x15 lik fotograf kağıdına basıyorlar. Bunun için 2 megapixel bir makine bile gayet güzel oluyor.
Sadece net içinse fazla bile. :)
Yani bence çok mp için fazla para ödemeyin. Gidin tanınmış markalardan birinin ucuz modelini alın.
Eğer illa cebe girsin diye bir takıntınız yoksa kalen pille çalışanları önerebilirim. Çünkü şarjlı pil kullanabilirsiniz. Şarj etmeyi unutsanız bile köşedeki bakkaldan alacağınız kalem pil fotograf çekeceğiniz yerde sizi makinesiz kalmaktan kurtarır.
Ama profesyonelce fotograf çekmek istiyorsanız SLR (single lens reflex) makine almalısınız. Sensör büyük oluyor ayrıca lens leride büyük ve amaca göre farklı lens kullanabilirsiniz. Dijital SLR artık bu devirde daha pratik. Gerçi ben hala filmli yani analog SLR kullanıyorum.
Profesyonel degilseniz otomatik makinelerden birini almanız daha iyi olur. Yanınızda her amaca uygun lens taşımazsınız. Kaldıki zaten SLR makine almak ta iyi fotograf çekiceksiniz anlamına gelmiyor. Önemli olan makine değil göz. Kimi en iyi makineyi de alsa güzel çekemez kimi en ucuz makineile çok güzel fotograflar çeker.